Nooit Meer Auschwitz lezing Roméo Dallaire online

Nooit Meer Auschwitz lezing Roméo Dallaire online

Luitenant-generaal b.d. Roméo A. Dallaire ontving op 27 januari  in Het Koninklijk Instituut voor de Tropen de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding. Naar aanleiding van deze onderscheiding sprak Roméo Dallaire de 13e  Nooit Meer Auschwitz-lezing uit. Deze lezing staat nu online.

Over  Roméo A. Dallaire

Roméo Dallaire (1946, Nederland) is Luitenant-generaal b.d. en voormalig Canadees senator. Dallaire zat tijdens de genocide in Rwanda (1994) als commandant van de VN vredesmissie UNAMIR in het Afrikaanse land. Ondanks herhaalde oproepen om uitbreiding van zijn mandaat en extra manschappen, bleef VN-steun uit. Voor hem voltrok een genocide waarbij één miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s werden vermoord.

Sindsdien heeft hij zich ingezet om genocide en andere misdaden tegen de menselijkheid te voorkomen. Zo ontwierp hij samen met het International Strafhof, de NAVO en Unicef twee VN-resoluties en schreef hij over zijn ervaringen: Shake Hands with the Devil en They fight like soldiers, They die like Children. Inmiddels zet hij zich in voor de door hem opgerichte Child Soldier Intiative en geeft hij lezingen over heel de wereld.

Voor zijn werkzaamheden om genocide en misdaden tegen de menselijkheid te voorkomen ontving hij de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding.