Functie: 
Senior Onderzoeker
Specialisatie: 
Moderne Joodse geschiedenis, antisemitisme
E-mail: 
e.gans[at]niod[dot]knaw[dot]nl
Telefoon: 
+31 (0)20-5233891

Overzicht onderzoeksresultaten

Evelien Gans (1951) publiceerde in 1994 Gojse nijd & joods narcisme. Over de verhouding tussen joden en niet-joden in Nederland. Ze promoveerde in 1999 op een studie naar de veranderende identiteit van Joodse sociaaldemocraten en socialistisch-zionisten in Nederland. In 2002 ontving zij hiervoor de Henriëtte Roland Holstprijs.

In 1999 deed ze onderzoek in het kader van de Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang (SOTO) naar antisemitisme rond de bevrijding. De geschiedenis en actualiteit van antisemitisme, de wording en functie van stereotypen, vormen een belangrijk onderdeel van haar belangstelling en publicaties, zowel op wetenschappelijk gebied als in het publiek debat. Deze interesse mondde uit in het door haar geleide NWO project De dynamiek van hedendaags antisemitisme in een wereldwijde context.

Een ander hoofdelement in haar werk vormt moderne Joodse geschiedenis waaronder de (herinnering aan) de Shoah, de impact van zionisme en Israël, een veranderende Joodse identiteit en cultuur, en Joodse familiegeschiedenis. In 2008 publiceerde zij het eerste deel van de dubbelbiografie over vader en zoon Jaap en Ischa Meijer waarvoor zij in 2011 de Henriëtte Boasprijs ontving.

 

ProefschriftDe kleine verschillen die het leven uitmaken. Een historische studie over joodse sociaaldemocraten en socialistisch-zionisten in Nederland (Amsterdam 1999).

Academische functies:

  • Bijzonder hoogleraar Hedendaags Jodendom, zijn geschiedenis en zijn cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. 

Nevenfuncties:

  • Lid van de MbII [Menasseh ben Israel Instituut] Commissie voor de Geschiedenis en de Cultuur van de Joden in Nederland