4 april 2017

De bronnenpublicatie van het proces tegen Friedrich Christian Christiansen (1879-1972) is nu digitaal te raadplegen op de site van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. In deze uitgave uit 1950 publiceerde het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie onder meer de verslagen van de zittingen van 21 en 22 juli en 5 augustus 1948, inclusief een samenvatting in het Engels.

Friedrich Christiansen op een vliegveld in Noord-Holland - BeeldbankWO2/NIOD

Over Friedrich Christiansen

Friedrich Christian Christiansen werd op 12 december 1879 geboren op het Duitse eiland Föhr. Tijdens de bezetting was Christiansen ‘Wehrmachtbefehlshaber’, commandant van de Duitse strijdkrachten, in Nederland. Hij gaf onder andere het bevel tot het uitvoeren van de razzia van Putten.

De razzia van Putten

Op 30 september 1944 pleegde een aantal Puttense verzetsmannen een aanslag op een auto waarin Duitse officieren zaten. Hierbij kwam één Duitse officier en één van de verzetsmannen om het leven. Als gevolg van deze aanslag gaf Friedrich Christiansen het bevel om Putten volledig te omsingelen en op die manier het dorp af te sluiten. Vervolgens werden alle mannen uit het dorp bijeengedreven. Toen de daders van de aanslag zich op verzoek van de nazi’s niet meldden en er geen bruikbare informatie opdook over het vooral, werden de mannen afgevoerd en naar kamp Amersfoort gestuurd. Op 58 na belandden de Puttense mannen vervolgens in verschillende kampen in Duitsland. Na de deportatie werd een groot deel van Putten door de Duitsers in brand gestoken - 110 huizen gingen in vlammen op. Van de 659 mannen die gedeporteerd werden keerden er slechts 48 terug naar Putten.

Christiansen werd op 6 juli 1945 in zijn woonplaats Innien bij Neumunster gearresteerd en kwam in een burgerlijk interneringskamp in Holstein terecht. Op 4 januari 1946 werd Christiansen uitgeleverd aan de Nederlandse regering en op 21 en 22 juli en op 5 augustus 1948 verscheen hij voor het Bijzonder Gerechtshof in Amsterdam.  Voor zijn oorlogsmisdaden werd Christiansen veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. In 1951 kwam Christiansen echter vervroegd vrij wegens gezondheidsredenen.

Download ‘Het proces Christiansen’

·         [endif]-->Vanwege auteursrechtelijke beperkingen zijn de foto's en afbeeldingen uit de digitale bestanden verwijderd. Ook blanco pagina's zijn niet gedigitaliseerd. Als gevolg hiervan kunnen er dus lacunes in de paginanummering voorkomen.

·         [endif]-->De PDFs kunnen worden doorzocht met de zoekfunctie in de Acrobat Reader of andere PDF-readers. De automatisch gegenereerde machineleesbare tekst (OCR) die dit mogelijk maakt, kan mogelijk fouten bevatten.

Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland-licentie.

Literatuur