12 mei 2017

Onderdeel van het programma Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950

Voor het Getuigen/Tijdgenoten-project zijn de onderzoekers Fridus Steijlen en Eveline Buchheim op zoek naar bestaande egodocumenten zoals brieven, fotoboeken en dagboeken. Ook vragen ze iedereen die zijn/haar ervaringen tijdens de periode 45-50 wil vertellen dat via het invullen van een levensverhaal-document te doen. Op VRIJDAG 26 MEI VAN 14.30 tot 15.30 UUR geven Steijlen en Buchheim een introductie op het project.  Ze gaan expliciet in op de waarde van persoonlijke ervaringen voor het onderzoek. (Tekst gaat hieronder verder.)

Tijdens een mini-getuigenseminar praten Steijlen en Buchheim met drie betrokkenen die vertellen over hun ervaringen tijdens de Bersiap, als veteraan en binnen het gezin als tweede generatie.

Geïnteresseerden kunnen op de Tong Tong Fair een levensverhaal-document meenemen, met voldoende ruimte voor hun persoonlijke verhaal, dat ze thuis kunnen invullen. Naar aanleiding van deze biografieën interviewen de onderzoekers later enkele personen uitgebreid.

“Betrokkenen zijn vaak bang dat wetenschappers geen weet hebben van bepaalde gebeurtenissen, ervaringen of gevoelens. Dit getuigenproject is een signalering van wat belangrijk is”, aldus Fridus Steijlen. Het project wil een platform creëren waar betrokkenen hun eigen ervaringen kwijt kunnen, zodat die verhalen bij de onderzoekers bekend worden.

Meer informatie

  • Kick-off Getuigen/Tijdgenoten project door Fridus Steijlen en Eveline Buchheim
  • 26 mei 2017, 14.30 uur, Tong-Tong-Theater
  • In de stand van Stichting Tong Tong is de vragenlijst van het project Getuigen/Tijdgenoten verkrijgbaar. Geïnteresseerden kunnen die ter plaatse invullen of thuis. Het formulier is binnenkort ook digitaal beschikbaar op www.ind45-50.org.

Over het onderzoeksprogramma

Het onderzoeksprogramma Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950  wordt uitgevoerd door het KITLV, NIMH en NIOD. Klik hier voor meer informatie.