7 februari 2017

Op het NIOD is er op korte termijn een positie voor een: Informatiespecialist digital humanities  (m/v)  voor 2 jaar 0,8 fte.

Het NIOD is op zoek naar een moderne Informatiespecialist die zowel werkzaamheden uitvoert voor het internationale project Parthenos  (www.parthenos-project.eu) waarin het NIOD participeert, als voor het NIOD zelf. Parthenos is een onderzoeksinfrastructuur voor de Digital Humanities en wordt gefinancierd vanuit het EU-programma Horizon 2020. Het doel is om te komen tot gezamenlijke standaarden, beleid en tools.

Het NIOD is op zoek naar een moderne Informatiespecialist die zowel werkzaamheden uitvoert voor het internationale project Parthenos  (www.parthenos-project.eu) waarin het NIOD participeert, als voor het NIOD zelf. Parthenos is een onderzoeksinfrastructuur voor de Digital Humanities en wordt gefinancierd vanuit het EU-programma Horizon 2020. Het doel is om te komen tot gezamenlijke standaarden, beleid en tools.

Taken

Binnen Parthenos (0,5 fte) is het uw taak om in een internationaal kader en vanuit een duidelijk omschreven projectplan onderzoek te doen naar transnational access, training, standaardisering, data beleid en open access. De nadruk ligt op deelname aan het werkpakket ‘Skills, Professional Development and Advancement’.

Voor het NIOD (0,3 fte) liggen er uitdagingen bij de aansluiting van de collectie op de mogelijkheden die de digitale wereld kent. Binnen de lijnorganisatie van het NIOD wordt u gevraagd te adviseren met betrekking tot digitale processen en nieuwe mogelijkheden,
en te assisteren bij de implementatie hiervan. U kunt hierbij verschillende rollen krijgen, van adviseur tot projectleider.

U werkt onder verantwoordelijkheid van het hoofd Collecties & Diensten van het NIOD. Voor de werkzaamheden binnen Parthenos valt u onder de functionele leiding van de verantwoordelijk projectleider.  U voert uw onderzoek gezamenlijk uit met (inter-)nationale partners. U bent dan ook bereid voor deze taak te reizen.

Functie-eisen, kennis en ervaring

 • Master Digital Humanities, Informatiewetenschap of een vergelijkbare opleiding
 • Ervaring met het geven van trainingen is een pre
 • Kennis van open access, open data, Intellectual Property Rights en standaarden binnen de Digital Humanities
 • Aantoonbare kennis van en ervaring met automatiseringsprocessen en -technieken
 • Affiniteit met het werkterrein van het NIOD
 • Ervaring met digitale collecties is een pre
 • Actieve beheersing van het Engels
 • Kennis van en ervaring met internationale projecten

Functie-eisen, competenties

 • Initiatiefrijk en proactief
 • Samenwerkingsgericht, ook  internationaal
 • Communicatief en adviesvaardig
 • Kan goed schakelen tussen theorie en praktijk en vice versa
 • Resultaatgericht
 • Flexibel

Aanstelling

Het betreft een functie van 0,8 fte voor de duur van twee jaar. Standplaats Amsterdam

Wat bieden we?

Het NIOD biedt een informele en internationaal georiënteerde werkomgeving met veel ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid. Afhankelijk van opleiding en werkervaring bedraagt het salaris - bij een fulltime dienstverband-  maximaal € 3.671,- bruto per maand (schaal 9 CAO NU), exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering.

Meer informatie

Voor vragen over deze functie kunt u terecht bij drs. Piet van Wijk, hoofd Collecties & Diensten (p.van.wijk@niod.knaw.nl). Het NIOD is te bereiken op het telefoonnummer 020-523 38 00.

Zie ook de websites www.niod.nl en www.parthenos-project.eu.

Interesse?

Uw sollicitatie met een uitgebreide motivatie en curriculum vitae ontvangen wij graag per e-mail op vacature@niod.knaw.nl  ter attentie van de heer P. van Wijk en onder vermelding van ‘vacature Informatiespecialist/Digital Humanities’. Reageren kan tot uiterlijk 15 maart 2017. Bij gelijke geschiktheid genieten interne kandidaten de voorkeur.

Over het NIOD

Het NIOD is uniek als wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijkertijd sterk maatschappelijk georiënteerd instituut. De oorspronkelijke expertise van het NIOD ligt bij de verspreiding van kennis over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in Nederland. Tegenwoordig wordt deze expertise ook ingezet voor het bestuderen van massaal geweld en genociden in de rest van de wereld. Dit vraagt om intensieve samenwerking met instellingen en onderzoekers in binnen- en buitenland.

Naast wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD een inhoudelijk sterke en intensieve dienstverlening. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie. Bij het NIOD werken 70 mensen.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld. Het NIOD is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.