26 maart 2015

1940 Verwarring en aanpassing van Wichert ten Have gaat over de Duitse bezetting van Nederland en het dagelijks leven in het eerste oorlogsjaar.

In de nacht van 9 op 10 mei 1940, om 3.55 uur, steekt de Duitse hoofdmacht de Nederlandse grens over. Op hetzelfde moment worden in het westen van het land doelen door de Luftwaffe gebombardeerd. De Duitse inval in Nederland is begonnen. Vijf dagen later, na het bombardement op Rotterdam, geeft het Nederlandse leger zich gewonnen. Nederland is bezet gebied. De regering en de Koninklijke familie zijn naar Engeland gevlucht. Wat nu? Wat betekent de bezetting voor de negen miljoen inwoners van ons land?

De mobilisatie, de Duitse inval en het verloop van de strijd, de capitulatie en de komst van de Duitse troepen – wat was het effect op de bevolking van de oorlogsdreiging, de Duitse aanwezigheid en de maatregelen van de bezetter?  Uit het betoog van Ten Have blijkt dat er niet één eenduidige uitgesproken reactie was en dat de opvattingen pas na verloop van tijd vorm kregen.

Het boek is het eerste deel van een populair wetenschappelijke zesdelige serie over Nederland in de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen voor het dagelijks leven. Deze serie, Leven in bezet Nederland  wordt gemaakt onder redactie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en wordt uitgegeven door  Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. Vanaf 2015, 75 jaar nadat Nederland werd bezet, zal er jaarlijks een deel verschijnen dat de gebeurtenissen van één oorlogsjaar beschrijft, in woord en beeld.

Wichert ten Have

Wichert ten Have is historicus. Hij was verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en doceerde nieuwste geschiedenis. Tussen 2007 en  2013 was hij directeur Holocaust- en Genocidestudies bij  het  gelijknamige centrum, dat sinds 2010 bij het NIOD is ondergebracht. De meeste van zijn publicaties en redacties betreffen de Tweede Wereldoorlog, zoals De Nederlandse Unie (1999) en De Holocaust en andere genociden (2010)