8 februari 2017

NIOD werkt met twaalf partners aan een Personenportal WO2.

Collectie-overschrijdend zoeken naar relevante gegevens over individuen voor onderzoekers en medewerkers van de betrokken instellingen. Dat is waar de Personenportal WO2 voor staat. Dit gezamenlijke project is begin februari van start gegaan met de vaststelling van het projectplan en de samenkomst initiator Netwerk Oorlogsbronnen en twaalf projectpartners, waaronder het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies. Naar verwachting wordt de portal eind 2017 opgeleverd. 

Kartotheek Kamp Vught in het archief van het NIOD
Kartotheek Kamp Vught in het archief van het NIOD

Zoeken naar bijvoorbeeld ‘Abraham Cohen’ in collecties van twaalf instellingen. En zien welke informatie waar in beheer is, en aan welke plaatsen, gebeurtenissen en bronnen deze persoon verbonden is. Dat is binnenkort mogelijk met de Personenportal WO2. Deze zoekingang op namen en naamvarianten van slachtoffers, militairen, te werk gestelden, gevangenen, verzetsstrijders, collaborateurs, SS-vrijwilligers, et cetera in Nederland en Nederlands-Indië, zorgt voor een verbeterde dienstverlening op persoon-gerelateerde vragen. Want betrokken herinneringscentra, musea en archieven kunnen met de Personenportal WO2 de honderden vragen die zij jaarlijks krijgen over personen sneller en adequater beantwoorden. 

Namenindexen

De Personenportal WO2 wordt opgebouwd met namenindexen. Deze zijn samengesteld door herdenkings- en herinneringsinstellingen op basis van originele kamparchieven, Rode Kruis dossiers, enzovoorts. Daarnaast worden namen en persoonsgegevens uit oorspronkelijk bronnenmateriaal opgenomen. Door alle namenoverzichten samen te brengen wordt zichtbaar welke personen in meerdere indexen voorkomen. Om vervolgens te bekijken in welke oorlogsbronnen (archiefstukken, krantenartikelen en beeldbanken) deze persoon genoemd wordt. In tweede instantie worden ook secundaire bronnen zoals boeken, tijdschriftartikelen en websites over een persoon toegankelijk via de Personenportal WO2. 

Personenportal WO2 online

Projectpartners in dit Netwerk Oorlogsbronnen-project CBG|Centrum voor familiegeschedenis, HC Kamp Westerbork, Joods Cultureel Kwartier, Nationaal Archief, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Nederlandse Rode Kruis, NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies, Nationaal Monument Kamp Vught, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Oorlogsgravenstichting, Oranjehotel en de Stichtingen Vriendenkring Neuengamme, oud-Natzweilers en oud-Dachauers verwachten de Personenportal WO2 eind 2017 op te leveren. Het project wordt uitgevoerd met inachtneming van geldende privacy-restricties.

Kijk voor meer informatie over het project Personenportal WO2 op www.oorlogsbronnen.nl/personenportal-wo2 

Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk door steun van het Vfonds, ministerie van VWS en VSBfonds.