15 februari 2017

Publicatie i.s.m. WBooks en tentoonstelling 17 februari – 14 mei in het Stadsarchief Amsterdam.

Stad in Oorlog, Amsterdam 1940-1945 in foto’s biedt een nieuw perspectief op Amsterdam tijdens  de Tweede Wereldoorlog. Veel foto’s uit de oorlogsjaren zijn bewaard gebleven bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het Stadsarchief Amsterdam. Intensive fotoresearch  door NIOD-onderzoekers René Kok en Erik Somers heeft nu niet eerder gepubliceerde foto’s aan het licht gebracht die een indringend beeld geven van Amsterdam en de Amsterdammers in de jaren van oorlog en bezetting. Foto’s van pers en amateurs brengen onderdrukking, collaboratie en verzet, vervolging en aspecten van het alledaagse leven uitgebreid in beeld.

Ondanks de snel toenemende Duitse terreur en de vele beperkende Duitse maatregelen proberen de Amsterdammers zo goed en kwaad als het gaat, hun leven voort te zetten. Dat levert contrasten in het straatbeeld op. Niet eerder is een veelomvattend fotoboek samengesteld over Amsterdam in de jaren 40-45. De foto’s van Amsterdammers en het dagelijks leven krijgen in het bijzonder de aandacht. Daarbij leverden niet alleen de collecties van het NIOD en het Stadsarchief Amsterdam veel en onbekend materiaal op; ook in talloze andere archieven in binnen- en buitenland werden bijzondere opnames opgediept. Die achtergrond maakt Stad in oorlog een uniek boek en bijzondere tentoonstelling.

Boek

Bij WBooks verschijnt het boek met een omvang van 304 pagina’s, 24 x 31 cm met circa 300 afbeeldingen in zwart-wit en kleur.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is te zien in de Centrale Hal van het Stadsarchief Amsterdam van 17 februari t/m 14 mei 2017. Vrij toegang.

Tentoonstelling  NIOD

Gelijktijdig is er in het NIOD een tentoonstelling met foto’s uit de collectie Stapf Bilderdienst . In 1981 ontving het toenmalige RIOD via het consulaat in Vancouver 5000 negatieven van opnamen vervaardigd door het voormalige Duitse fotopersbureau Stapf Bilderdienst dat in Amsterdam gevestigd was. Een Canadese militair wist het materiaal tijdens de roerige Bevrijdingsdagen mee te nemen. De meeste foto’s zijn gemaakt tussen 1940 en 1942 en tonen Nederland in de Tweede Wereldoorlog vanuit de optiek van de Duitse bezetter.