Datum: 
13 september 2018
Locatie: 
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 in Amsterdam

Tijd:             19.30-22.00 uur
Reserveren:  Website Pakhuis De Zwijger

Precies een jaar geleden ging het onderzoeksprogramma Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950 van start. Wat is de stand van het onderzoek?

Britse tanks patrouilleren in de straten van Batavia. Op de tram onafhankelijkheidsleuzen. (Opname: 29-10-1945) BeeldbankWO2/NIOD

Met welke vraagstukken en prangende thema’s hebben de onderzoekers te maken? Welke impact heeft de oorlog tot op de dag van vandaag in Indonesië en Nederland? 

U bent van harte welkom bij de tweede publieksbijeenkomst rond het vierjarige onderzoeksprogramma. 

In het eerste deel van de avond staat de impact van de koloniale oorlog centraal, in het tweede deel de terminologie. Want het begrip politionele actie mag inmiddels achterhaald zijn, maar hoe zit het eigenlijk met de term dekolonisatie? Omdat Indonesië al op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uitriep, kan de daaropvolgende oorlog ook worden gezien als een poging het land te rékoloniseren. Op 13 september gaan we hierover in gesprek met enkele deskundigen. Tijdens de bijeenkomst is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Programma

(moderator: Katinka Baehr)
 
19.30
Ontvangst

20.00
Frank van Vree (NIOD-directeur) over de stand van het onderzoek
 
20.10
Gastlezing door Bonnie Triyana, onafhankelijk historicus en hoofdredacteur Historia (Engelstalig)      

20.30
Verhalen verrijken 
Stephanie Welvaart (assistent deelproject Getuigen & Tijdgenoten) spreekt met Hanneke Coolen-Costers, Jeftha Pattikawa en Natasha Santoso, kleinkinderen van Nederlandse en Indonesische tijdgenoten, over de waarde van persoonlijke verhalen (Engelstalig) 
 
20.55
Westerling, een broederstrijd 
Scènes uit de voorstelling van theatergezelschap DeltaDua, mmv Anne van Mourik

21.10
Column Jeffry Pondaag (Comité Nederlandse Ereschulden / Stichting KUKB) 

21.20 
Reacties en vragen 

21.30
Paneldiscussie ‘Dekolonisatie of rekolonisatie’?
Een jurist, een historicus, een onderwijs- en een museumexpert buigen zich over de terminologie en de politieke en juridische keuzes die daarachter schuil gaan. Met: Marc van Berkel, Martine Gosselink, Remco Raben en Liesbeth Zegveld

22.00 uur
Afsluiting, gevolgd door borrel 

Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 is een grootschalig, gezamenlijk onderzoeksprogramma van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies.