Datum: 
15 mei 2019
Locatie: 
Verzetsmuseum Amsterdam

Jaarlijks vindt in Verzetsmuseum Amsterdam de vijfdelige lezingenserie 'Helden & Schurken' plaats. Elke maand een lezing, met een eigen thema, dat altijd te maken heeft met de bezetting. In 2019 staat elke lezing een recent verschenen historische biografie centraal. 

De lezingen vinden plaats op woensdag 16 januari, 20 februari, 20 maart, 17 april en 15 mei en beginnen om 15:30 uur. 

Hanns Albin Rauter
16 januari 15:30 – 17:00 uur
Historisch Nieuwsblad-redacteur Bas Kromhout in gesprek met Theo Gerritse, biograaf van de beruchte en meedogenloze Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland, en met psychiater Martin Willems, gespecialiseerd in de psyche van daders en slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Oorlogszoon
20 februari 15:30-17:00 uur
Clairy Polak in gesprek met  Ivo Weyel over zijn boek Oorlogszoon, De onderduikjaren van mijn vader en het leven daarna, en met Inez Schelfhout, gz-psycholoog bij Centrum ’45, gespecialiseerd in tweede-generatieproblematiek.

Jodenredder Jan Zwartendijk
20 maart 15:30 – 17:00 uur
Jos Palm (VPRO/OVT) in gesprek met Jan Brokken over zijn boek De Rechtvaardigen, over Nederlandse diplomaat Jan Zwartendijk, die grote hoeveelheid Curaçao-visa voor naar Litouwen gevluchte Poolse Joden uitgaf en met Rob Vornis, voormalig diplomaat en ambassadeur, geboren op Curaçao.

Gisèle d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht
17 april 15:30-17:00 uur
Oud NIOD-directeur Hans Blom In gesprek met biografe Annet Mooij en met Cees van Ede, maker van de documentaire Het steentje van Gisèle, over het veelbewogen leven van deze spraakmakende levenskunstenares die tijdens de oorlog onderduikers in huis nam.

Kampcommandant Gemmeker
15 mei 15:30-17:00 uur
Erik Somers (NIOD) in gesprek met Ad van Liempt over diens biografie van Albert Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork en Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Kaarten 
Kaarten kosten €14 per lezing en zijn te koop via deze website. Wie alle lezingen wil bijwonen, kan hier een passe-partout kopen voor €60.

Kaarten kosten €10 voor Vrienden van het museum en NIOD en lezers van  het Historisch Nieuwsblad en zijn te koop via deze website. Een passe-partout kost €45 en is hier te koop.

Gratis op vertoon van een studentenkaart.

Bij de prijs is een drankje en gratis toegang tot het museum inbegrepen.
 

Helden & Schurken is een initiatief van NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies en Verzetsmuseum Amsterdam i.s.m. VPRO en Historisch Nieuwsblad.