Locatie: 
NIOD, Herengracht 380 in Amsterdam

Van maart tot september 2018 is er in het NIOD in Amsterdam de tentoonstelling ‘Between Aleppo en Mosul’. Origineel fotomateriaal uit Syrië en Irak toont de culturele vernietiging in beide door oorlog geteisterde landen.

De tempel van Baalshamin in Palmyra op het moment dat de Islamitische Staat het opblaast. Bron: ISIS propaganda video, 23 augustus 2015

Irak en Syrië zijn twee nauw verwante samenlevingen die sinds 2003 en 2011 te maken hebben met zeer destructieve burgeroorlogen. Hoewel de menselijke tol terecht veel aandacht heeft gekregen, is in beide conflicten ook enorme schade aangericht aan het onschatbare culturele erfgoed in beide landen, zowel uit de oudheid als uit de christelijke en islamitische tradities.

Aleppo en Mosul zijn twee podia van grootschalige culturele vernietiging in Syrië en Irak. Het rijke erfgoed dat de oude stad van Aleppo vroeger te bieden had is tot een puinhoop geschoten, en een soortgelijk beeld kan worden geschetst voor Mosul. Maar buiten deze twee bekende steden hebben zowel Syrië als Irak vele andere monumenten die in de afgelopen jaren zijn beschadigd of vernietigd. Die vernietiging is het onderwerp van deze tentoonstelling.

Entree gratis.

 

Samenstellers

Dr. Uğur Ümit Üngör, Geschiedenis, Universiteit van Utrecht en NIOD: u.ungor@niod.knaw.nl

Nour A. Munawar, Amsterdam School of Heritage, Memory and Material Culture, Universiteit van Amsterdam