Functie: 
Onderzoeker / Universitair docent
Specialisatie: 
Niet-Westerse Geschiedenis, Afrika, Rwanda, Oorlogsprocessen, Genocide, Internationaal Strafrecht, Transitional Justice
E-mail: 
t.bouwknegt[at]niod[dot]knaw[dot]nl
Telefoon: 
+31 (0)20-5233800

Overzicht publicatieresultaten

Thijs Bouwknegt (1979) is historicus, jurist en journalist gespecialiseerd in Afrika, international strafprocessen, transitional justice en massaal geweld. In Groningen (RuG) studeerde hij Niet-Westerse Geschiedenis en International Recht en in Amsterdam (UvA) studeerde hij Genocide Studies.

Thijs is onderzoeker bij het NIOD en Universitair Docent Genocide Studies aan de Universiteit van Amsterdam (Uva). Zijn onderzoek richt zich op juridische en historische waarheidsvinding met betrekking tot massaal geweld en genocide in Afrika (met name het Grote Merengebied en West-Afrika). Voor zijn proefschrift onderzocht Thijs internationale strafprocessen in de nasleep van de burgeroorlog in Sierra Leone (1991-2002), de genocide in Rwanda (1994) en het conflict in de Democratische Republiek Congo (post-2002). Op dit moment werk hij aan een project over de strafvervolging bij het Internationaal Strafhof van Laurent Gbagbo en Charles Blé Goudé wegens misdrijven tegen de menselijkheid in Ivoorkust.

Tussen 2007 and 2012, werkte Thijs als redacteur, correspondent en onderzoeksjournalist voor de International Justice Tribune en Radio Nederland Wereldomroep (International Justice Desk & Africa Desk). 

Voor zijn journalistieke werk, was Thijs onderzoeker bij Amnesty International voor West Afrika (Sierra Leone, Liberia, Ghana) en proceswaarnemer bij het Speciale Hof voor Sierra Leone. Ook was hij wetenschappelijk onderzoeker bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag en bij het VN-tribunaal voor Rwanda (ICTR) in Arusha, Tanzania. 

Sinds 2003 tot op heden, woonde Thijs, als verslaggever of proceswaarnemer, de processen (wegens genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven) bij van de internationale straftribunalen voor het voormalige Joegoslavië (ICTY), Rwanda (ICTR), Sierra Leone (SCSL), Cambodja (ECCC), Libanon (STL), alsmede het Internationaal Strafhof (ICC), nationale rechtbanken in Europa en Afrika en de Waarheids- en Verzoeningscommissie voor Liberia.