20 december 2018

NIOD-onderzoeker Peter Post schreef samen met May Ling Thio The Kwee Family of Ciledug. Family, Status and Modernity in Colonial Java. Visualising the private life of the Peranakan Chinese sugar elite. Het boek werd op 11 december gepresenteerd in een stampvol Spui25. De livestream van de bijeenkomst is hier terug te kijken.

In The Kwee family of Ciledug beschrijven NIOD-onderzoeker Peter Post en May Ling Thio op basis van een omvangrijke privécollectie foto’s en familiefilms de veranderende leefwereld van een rijke Peranakan Chinese familie, die eigenaar was van een suikerfabriek op Java.

Uit de opening van Frank van Vree, directeur van het NIOD:

De verschijning van deze studie is om meer dan een reden een heuglijke gebeurtenis. In de eerste plaats belicht het een boek een interessant aspect van de geschiedenis van het Nederlandse kolonialisme en de verwevenheid daarvan met de geschiedenis van een specifieke bevolkingsgroep, de afstammelingen van de vroege Chinese immigranten in Indonesië, de Peranakan, in het bijzonder Java, waarvan een aanzienlijk aantal tussen 1945 en 1970 naar Nederland kwam. Hoe belangwekkend deze studie is, blijkt uit de reacties op het verschijnen, en ook de massale opkomst bij deze bijeenkomst – een belang, niet het minst voor de latere generaties van deze groepen.

Maar ook voor het NIOD is deze publicatie belangrijk: zij laat iets zien van de continuïteit  in het onderzoek op het terrein van de geschiedenis van Indonesië en Zuidoost-Azië, een traditie die terug gaat tot de beginjaren van het instituut.


V.l.n.r. May Ling Thio, Peter Post, Peter Keppy, Nico de Klerk.

Het eerste exemplaar werd tijdens een besloten bijeenkomst voorafgaand aan de boekpresentatie overhandigd aan dhr. Kwee. Meneer Kwee is de oudste zoon van Kwee Zwan Liang, de maker van de films en foto's in het archief.


Dhr. Kwee met het eerste exemplaar.