Ga direct naar: Inhoud
2016
Spectrum
, Houten

1941 Het masker valt

Geselecteerd door NRC Handelsblad als 'beste boek zomer 2016'. In het tweede deel van de zesdelige serie over het dagelijks leven in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt nuchter en zakelijk aangetoond hoe in 1941 de illusie van een ‘correcte’ bezetting voorgoed was verdwenen en hoe ook de NSB agressiever werd.

Na de Februaristaking laat de Duitse bezetter zijn masker vallen. Nederland moet 'nazificeren'. De Nederlanders ondervinden in hun werk, vrije tijd en op straat steeds meer hoe het is om onder een dictatuur te leven. Duizenden verenigingen en stichtingen worden gedwongen opgeheven. Het dagelijks leven wordt schraal, veel producten worden gerantsoeneerd, zoals aardappelen, chocola en sigaretten. Bovendien volgen de anti-Joodse maatregelen elkaar in dit jaar in snel tempo op. Joden worden in de loop van 1941 op alle fronten buiten de samenleving gesloten. Maatschappelijk isolement als eerste stap richting deportatie.

Robin te Slaa (1969) is historicus en publicist. Hij schreef voor diverse kranten, tijdschriften en boeken bijdragen over geschiedenis. Te Slaa publiceerde samen met Edwin Klijn in 2009 de studie De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935. Het boek kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. In 2012 verscheen zijn boek Is Wilders een fascist? dat eveneens goed ontvangen werd.

'Ogenschijnlijk kleine anekdotes gebruikt Te Slaa om grote gebeurtenissen te illustreren.' **** NRC Handelsblad

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag