7 december 2017

Nieuwe uitgave: Site of Deportation, Site of Memory. The Amsterdam Hollandsche Schouwburg and the Holocaust (Frank van Vree, Hetty Berg, David Duindam (Amsterdam University Press, 2017).

Site of Deportation

De Hollandsche Schouwburg, in 1892 geopend als theater, is vooral bekend door de functie die het gebouw kreeg tijdens de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting werden in het gebouw zo’n 45.000 Joden verzameld voordat zij werden weggevoerd naar de concentratiekampen. De verschrikkingen hebben de Hollandsche Schouwburg - inmiddels een plaats van herinnering - voor altijd getekend.

Site of Deportation – Site of Memory, The Amsterdam Hollandsche Schouwburg and the Holocaust (AUP, 2017) is de eerste Engelstalige publicatie over de Hollandsche Schouwburg. Het boek is een volledig geactualiseerde versie van ‘De Hollandsche Schouwburg, Theater – Deporatieplaats – Plek van herinnering (2013).

Onder redactie van NIOD directeur Frank van Vree, Hetty Berg en David Duindam wordt in Site of Deportation – Site of Memory de volledige geschiedenis van het gebouw besproken, vanaf de oprichting als theater tot en met de inrichting als plaats van herinnering. Zowel de architectuur als de buurt van de schouwburg worden beschreven. Maar ook de mensen die, elk in hun eigen tijdperk, een gezicht gaven aan het gebouw en er vaak een beslissend stempel op drukten.

De bundel verschaft nieuwe inzichten, geeft resultaten van recent onderzoek en wordt uitgegeven door Amsterdam University Press.

Meer lezen?

Amsterdam University Press
Bol.com