5 februari 2018

Nieuwe publicatie: Fascisme, liberalisme en Europeanisme in het politieke denken van Bertrand de Jouvenel en Alfred Fabre-Luce

Dit nieuwe boek van Daniel Knegt (UvA) in de reeks NIOD studies on war, holocaust, and Genocide, verkent het politieke denkwerk van Bertrand de Jouvenel en Alfred Fabre-Luce. Het waren twee Franse intellectuelen, journalisten en politieke schrijvers die zich (tussen 1930 en 1955) tussen het liberalisme, het fascisme en het Europeanisme bewogen.

Daniel Knegt betoogt dat hun verlangen naar een verenigd Europa de drijvende kracht was achter deze ideologische transformatie - en dat we in hun gedachten de vroegste stadia kunnen zien van wat uiteindelijk het neoliberalisme zou worden.

"Dit is een intellectuele geschiedenis van de hoogste orde door een echte geleerde die een krachtige case study biedt in de turbulente ideologische dynamiek van het fascisme (…)” - Roger Griffin, hoogleraar moderne geschiedenis en politiek theoreticus aan de Oxford Brookes University, Engeland.

"Dit is een doordachte, goed geschreven monografie over de levens en politieke activiteiten van Bertrand de Jouvenel en Alfred Fabre-Luce." - Constantin Iordachi, hoogleraar geschiedenis aan de Central European University, Budapest

Verder lezen?