31 oktober 2017

Het is zeven jaar geleden dat 225 archiefinstellingen met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en Nationaal Archief de handen ineen sloegen en de website ArchievenWO2.nl opleverden. Dit destijds eerste landelijke en digitale overzicht van fysiek verspreide oorlogsarchieven, heeft jarenlang gediend als een centraal startpunt voor WO2-archiefonderzoek. Na zeven jaar is het echter tijd voor technische en inhoudelijke vernieuwing. Daarom zijn per half november de archiefbeschrijvingen opgenomen in de collectie-portal van het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) www.oorlogsbronnen.nl.

Eén van de duizenden bronnen over ‘luchtbescherming’ in de NOB-collectie-portal, van een groep mannen van de Luchtbescherming met gasmaskers. (Vervaardiger: Fotopersbureau Gelderland, J.F.M. Trum, Collectie Regionaal Archief Nijmegen, CC-BY-SA)

Want met de opname in Oorlogsbronnen.nl komen de archiefbeschrijvingen in context te staan van miljoenen andere bronnen uit de Tweede Wereldoorlog, en worden ze meegenomen in nieuwe technische ontwikkelingen en mogelijkheden. De collectie-portal van NOB is een zoekmachine waarin via slimme Google-achtige en Linked-Data-technieken verzamelde bronnen uit tientallen collecties aan elkaar gekoppeld worden. En zo beter vindbaar zijn. Het beheer en de duurzaamheid van deze nationale WO2-collectie is zo gewaarborgd en de content wordt waar mogelijk ge-update.

De website ArchievenWO2.nl komt te vervallen (de URL wordt uiteraard doorverwezen). De thematische toegang wordt overgenomen en uitgebreid via www.oorlogsbronnen.nl/thema. Via de trefwoorden zijn niet alleen de archiefbeschrijvingen, maar ook foto’s, objecten, interviews en meer te vinden. Onder het thema ‘luchtbescherming’ op ArchievenWO2.nl waren bijvoorbeeld 682 archiefnummers te vinden. Hetzelfde trefwoord in de NOB-collectie-portal levert bijna 5000 hits op. Het blijft desgewenst mogelijk om met behulp van filters alleen door archieven te zoeken.

Erfgoed van de Oorlog

De website ArchievenWO2.nl bood overzicht over ruim 4200 archieven met WO2-materiaal en is in 2010 opgezet in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog. Tijdens dit landelijke programma van het Ministerie van VWS zijn meerdere nationale WO2-collecties gecreëerd. Ook de websites Getuigenverhalen.nl met interviews en Oorloginblik.nl met audiovisueel materiaal worden door de huidige beheerder het Netwerk Oorlogsbronnen vernieuwd, zodat ze weer voldoen aan de maatstaven van deze tijd.

Het Netwerk Oorlogsbronnen

Er zijn ruim 430 erfgoedinstellingen met WO2-collecties in Nederland. Het Netwerk Oorlogsbronnen maakt verspreide bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog digitaal beter vindbaar en bruikbaar. Het programma wordt gefaciliteerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en gefinancierd door het Ministerie van VWS, Vfonds en VSBfonds.