1 mei 2019

Wie doet mee met NOB?

Werken in de enige omgeving waar altijd over ‘Tweede Wereldoorlog’ wordt gesproken in de context van Linked Open Data? Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) zoekt een

zelfstandig werkende technisch informatiespecialist

die praktisch ingesteld is, niet in bestaande hokjes denkt en goed onderlegd is op het terrein van technisch (open) data-management. Maar bovenal, iemand  die altijd op zoek gaat naar een oplossing, houdt van een uitdaging in een hectische omgeving en een goede dosis humor niet schuwt.

Het Netwerk Oorlogsbronnen bouwt een digitale infrastructuur waar de verspreide analoge collecties rond de Tweede Wereldoorlog online vindbaar en bruikbaar worden. De collectie-portal Oorlogsbronnen.nl en de personen-portal Oorlogslevens.nl zijn het startpunt voor iedereen die op zoek is naar verdieping binnen het thema Tweede Wereldoorlog. Van genealoog tot lokale geschiedkundige, docent, tentoonstellingsmaker en onderzoeker.

De komende jaren worden de collectie-portal en andere NOB-diensten doorontwikkeld. We zoeken iemand die ons helpt de digitale infrastructuur stabiel door te ontwikkelen en verder te vullen met zowel collecties als referentiedata. De informatiespecialist denkt en fantaseert ook mee over nieuwe zoekmogelijkheden, koppelingen, toepassingen, enzovoorts.

Wie bouwt samen met ons aan de droom, waarin we met betekenisvolle verbindingen tussen erfgoedcollecties een hele nieuwe kijk op de Tweede Wereldoorlog kunnen bieden?

Takenpakket en rollen:

 • dataconsultant: uitvoering van de technische kant van collectiedeling en collectieverrijking door:
  • contact te hebben met collectiehoudende instellingen
  • collecties aan te sluiten op de NOB portal
  • collecties als linked dat met elkaar te matchen en verrijkt terug te geven aan organisaties
 • projectleider: het begeleiden van en inrichten met betrokken organisaties van regionale NOB HUB’s; wensen en mogelijkheden inventariseren en technisch realiseren
 • scribent: het vastleggen en beschrijven van de technische documentatie rondom NOB
 • intermediair: contacten met externe software leveranciers en externe hardware providers.
 • Ondersteunen ontwikkeling: vanuit de kennis en basis een bijdrage leveren aan de doorontwikkeling van de digitale infrastructuur door;
  • Mee te schrijven in de projectplannen (technisch deel)
  • Mee te denken over de verdere kansen en mogelijkheden voor de doorontwikkeling

Gevraagde kennis:

 • Informatiespecialist
 • Kennis van python, r of andere programmeertaal/talen
 • Projectmatig werken

Competenties:             

 • praktisch, samenwerken, koppig, vasthoudend en geduldig, gevoel voor humor, flexibel, zelfstandig

Aanstelling

Het betreft een fulltime functie (38 uur per week) voor de duur van 1 juli 2019 tot 31 december 2021.

Wat bieden we?

Het Netwerk Oorlogsbronnen wordt gefaciliteerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). Het NIOD biedt een werkomgeving op een zeer inspirerende werklocatie in de binnenstad, met veel ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid. De functie is ingeschaald in schaal 10 CAO NU (maximaal € 4.274,- bruto per maand o.b.v. 38 uur), wat afhankelijk van opleiding en werkervaring, voor ons bespreekbaar is. Daarnaast bieden wij onder andere 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering, een reiskostenvergoeding en diverse scholing- en ontwikkelmogelijkheden.

Meer informatie

Voor vragen over deze functie kun je je wenden tot Edwin Klijn via het mailadres e.klijn@niod.knaw.nl. Zie ook de website www.oorlogsbronnen.nl en www.niod.nl.

Interesse?

Je sollicitatie met een motivatie en curriculum vitae ontvangen wij graag per e-mail, gericht aan de programmamanager van het NOB, Edwin Klijn, op vacature@niod.knaw.nl onder vermelding van ‘vacature technisch informatiespecialist NOB’. Je kunt reageren tot en met 26 mei a.s.

Over het NIOD

Het NIOD is een wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijk sterk maatschappelijk georiënteerd instituut. De oorspronkelijke expertise van het NIOD ligt bij de verspreiding van kennis over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in Nederland. Tegenwoordig wordt deze expertise ook ingezet voor het bestuderen van massaal geweld en genociden in de rest van de wereld.

Naast wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD een inhoudelijk sterke en intensieve dienstverlening. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie. Het NIOD is gevestigd in een monumentaal pand van het Rijksvastgoedbedrijf in het centrum van Amsterdam. Het beheert in huis 3 kilometer archief, een bibliotheek met 65.000 titels en een grote fotocollectie. Het NIOD telt ca. 65 medewerkers. Het is één van de 15 instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.
Het NIOD is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.