Ga direct naar: Inhoud
-
Jennifer Daniel / Scratch Books
Nieuws

Opening striptentoonstelling 'Het Onvoorstelbare Verbeeld'

Gepubliceerd op 10 July 2024
Tien getalenteerde stripmakers met verschillende achtergronden en leeftijden uit Nederland, Duitsland en België maakten vanuit hun eigen perspectief een verhaal in de context van drie voormalige nazi-concentratiekampen in deze landen: Neuengamme in Duitsland, de Dossinkazerne in België en Kamp Westerbork. Hun werk wordt nu geëxposeerd en verschijnt tegelijkertijd in de graphic novel Het Onvoorstelbare Verbeeld in vier talen (Duits, Engels, Frans en Nederlands). 

Tachtig jaar oude strip

Het project kwam op gang toen Bas Kortholt, onderzoeker bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork, stripmaker Erik de Graaf en NIOD-onderzoeker Kees Ribbens geïnspireerd werden door een strip die Ribbens enige tijd geleden in de Verenigde Staten ontdekte. In een poging enigszins voorstelbaar te maken wat zich in het hart van Europa voltrok, verbeeldde August M. Froehlich al in 1944 wat er gebeurde na de aankomst van een deportatietrein. Zijn strip werd begin 1945 gepubliceerd terwijl de meeste Duitse vernietigingskampen nog volop in bedrijf waren.

'Het Onvoorstelbare Verbeeld'

Na de ontdekking van de Amerikaanse strip ontstond het idee om te onderzoeken hoe hedendaagse striptekenaars de Holocaust en andere nazi-misdaden vandaag de dag zouden verbeelden. Het resultaat zijn tien stripverhalen, die het hart van het project vormen. In de tentoonstelling, die na Westerbork doorreist naar Kazerne Dossin in België en vervolgens naar Gedenkstätte Neuengamme in Duitsland, worden de striptekeningen van context voorzien door historische voorwerpen, bijzondere audiovisuele fragmenten van zowel experts als ooggetuigen van de verschrikkingen, informatie over het creatieve proces en de motivatie van de tekenaars.

Omdat het een internationale samenwerking betreft zal de graphic novel in vier talen verschijnen bij uitgeverij Scratch Books. De tentoonstelling is tot 1 september te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Meer informatie over de opening op vrijdag 19 juli is te vinden op de website van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Eerder schreef NIOD-onderzoeker Kees Ribbens een blog over de ontdekte Amerikaanse strip uit 1944. Lees de blog hier terug

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag