War & Society
Het team bestaat uit een diverse groep NIOD-onderzoekers die naast hun eigen projecten samenwerken rond thema’s die gezamenlijk gesignaleerd worden en belangrijk gevonden worden om verder uit te diepen. Dit kan leiden tot conferenties, workshops, fellow programma’s of podcasts. Het kunnen interne discussies zijn over de ontwikkeling van nieuwe onderzoekslijnen en projecten, of internationale bijeenkomsten met collega’s en belangstellenden.
Het kernteam War & Society vindt het belangrijk dat bij het doen van onderzoek naar oorlog en massaal geweld ook telkens zelfreflexief gekeken wordt naar onze eigen positie en perspectieven en hoe we de gevolgen daarvan in acht kunnen nemen.
In de afgelopen jaren heeft het kernteam zich onder meer beziggehouden met een internationale conferentie rond het thema Negotiating Displacement (2019), het opzetten en uitwerken van een eigen NIOD podcast serie (sinds 2018), het experimenteren met nieuwe, interactieve vormen van (virtual) workshops en bijeenkomsten (sinds 2020), en het in samenwerking met het NIAS werken met een eigen fellowgroup aan ‘Notes on a Research Agenda’ (2021).
In de komende tijd zal het War & Society team zich verder richten op het verdiepen en uitwerken van de nieuwe ideeën die uit de samenwerking met de fellowgroup naar voren komen en daaromheen longreads, podcasts en verschillende soorten workshops en bijeenkomsten organiseren voor zowel naaste collega’s als een (internationaal) publiek.
Projecten van het kernteam War & Society
- Het team organiseert in juni de workshop "The Past, Present and Future of MassViolence: Debates and Direction".
- Global War, Global Catastrophe. Neutrals, Belligerents and the Transformations of the First World War by Ismee Tames en Maartje Abbenhuis (2021) won de Norman B. Tomlinson, Jr., prize for 2021 for the best work of history in English on World War One (1914-1918)
- Ismee Tames: Unlocking the Experience of Statelessness: nieuw onderzoeksproject in ontwikkeling dat met nieuwe methoden en via wereldwijde, onderling verbonden historische voorbeelden onderzoekt wat het betekent om staatloos te zijn.
- Marleen van den Berg: Joods Rotterdam: promotieonderzoek naar de vervolging en ontrechting van Joden gedurende de oorlog en het rechtsherstel na de oorlog.
- Anne van Mourik: Conflicting Legacies of Hunger in Germany: promotieonderzoek naar de herdenking van oorlogsgerelateerde hongerperioden in Duitsland.
- Kylie Thomas: Women, Photography and Resistance in Transnational Perspective Marie Skłodowska-Curie Research Fellowship, 2019-2021. Kylie zal in april als fellow verblijven aan het Kunsthistorische Institut in Florence.
- Peter Romijn: Onafhankelijkheid, dekolonisatie, oorlog en geweld in Indonesië, 1945-1950, het deelproject over de politieke en bestuurlijke aspecten van de oorlog (samen met prof. Dr. Remco Raben)
- Peter Romijn: De lange oorlog. Nederland als oorlogvoerende natie, 1940-1950
- Milan van Lange: War and Emotions: A computer-assisted analysis of war-related emotions in Dutch political debate (1945-1989). Dit promotietraject richt zich op de rol van emoties in het naoorlogse parlementaire debat over de maatschappelijke gevolgen van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het doel van het project is met een computer-ondersteunde methode te onderzoeken welke rol emoties speelden in de naoorlogse behandeling van oorlogsgevolgen voor verschillende groepen nabestaanden, zoals oorlogsslachtoffers of voormalig verzetsstrijders.