Maatschappelijk Onderzoek
Het NIOD heeft zichzelf altijd beschouwd als 'een instituut van nut voor de samenleving'. Dit verwijst naar de ambitie om debatten in de wetenschappelijke gemeenschap en de bredere samenleving actief te voorzien van relevante en betrouwbare informatie. NIOD-medewerkers zijn sterk gemotiveerd om kritisch onderzoek te verrichten en op basis daarvan discussies aan te gaan die een breed scala aan onderwerpen bestrijken. Dat betreft onder meer de erfenissen van collaboratie en verzet, de wortels van genocide, vraagstukken rond ontrechting en rechtsherstel en het agenderen van racisme en antisemitisme.
Maatschappelijk Onderzoek staat voor de uitdaging om het onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek en tegelijkertijd de wetenschappelijke normen te handhaven en te streven naar academische uitmuntendheid. Deze maatstaven vormen voor het NIOD een inspiratiebron voor vernieuwend onderzoek. Uitgangspunt is steeds dat de bijdragen van het NIOD op het terrein verbonden zijn aan onafhankelijke wetenschappelijke kennisproductie. Extern gefinancierde projecten zullen daarom altijd binnen de academische omgeving plaatsvinden, bijvoorbeeld door ze te vatten in promotietrajecten Op deze manier kunnen maatschappelijk relevante vraagstukken worden gecombineerd met het opleiden van jonge wetenschappers. .
Verzoeken tot het doen van onderzoek zullen worden beoordeeld op grond van een aantal criteria: de verzoeken moeten aansluiten bij de NIOD-expertise inzake oorlog, geweld en genocide in de 20e en 21e eeuw. Tevens moet het beoogde onderzoek bij dragen aan vermeerdering van relevante kennis.