Academische vrijheid
NIOD Verklaring over academische vrijheid en de veiligheid van onderzoekers
Academische vrijheid en de veiligheid van onderzoekers zijn onontbeerlijk voor wetenschappelijke creativiteit. Wij zijn ons ervan bewust dat de onderwerpen die aan ons instituut worden onderzocht sterke emoties en meningen kunnen oproepen. Wij zijn vastbesloten om onze medewerkers te ondersteunen bij hun academische en maatschappelijke taken en verantwoordelijkheden en zetten ons ten volle in om hun veiligheid te waarborgen. Wij zullen hen actief bijstaan wanneer ze in Nederland of in het buitenland te maken krijgen met intimidatie of bedreigingen.
Het NIOD hecht veel waarde aan transparant onderzoek en het bevorderen van verschillende onderzoeksperspectieven op oorlog-, Holocaust- en genocidestudies, en moedigt daarbij intern en extern debat aan. Vanuit dit perspectief streeft het NIOD ernaar de academische vrijheid in dit onderzoeksveld veilig te stellen en het risico van academische zelfcensuur te verkleinen. Daarnaast wil het NIOD het algemeen belang dienen door kennis en inzicht te verspreiden, kritisch denken en spreken aan te moedigen, en bij te dragen aan een vrij en veilig debat in de wetenschappelijke gemeenschap, de maatschappij, en de omgevingen waarin we werken.
Debat is de motor van het wetenschappelijk onderzoek en de productie van wetenschappelijke kennis. Het NIOD ondersteunt medewerkers wanneer zij deelnemen aan het publieke debat en zij zich baseren op wetenschappelijke inzichten en binnen de grenzen van de wet blijven. Het NIOD doet dit ook wanneer medewerkers publiekelijk van mening verschillen. Daarbij is het belangrijk om te onderstrepen dat uitingen van medewerkers niet opgevat dienen te worden als standpunten van het NIOD als instituut, maar onderdeel zijn van wetenschappelijke en publieke debatten die binnen en buiten het instituut gevoerd worden.