Ga direct naar: Inhoud
-
Mémorial de la Shoah (foto door Vincent Pfrunner)
Projecten

European Holocaust Research Infrastructure

De missie van de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) is ervoor te zorgen dat de Holocaust internationaal onderzocht, herdacht en onderwezen wordt. De grootste uitdaging daarbij is het feit dat de bronnen en expertise versnipperd zijn over talrijke instellingen. EHRI wordt momenteel ondersteund door twee projectconsortia van 25 partners uit Europa, Israël en de Verenigde Staten.

Het EHRI-3-project loopt van 2020 tot en met 2024. Hierbij worden de verschillende Holocaust-archieven en -onderzoeksprojecten die vanaf 2010 door EHRI zijn opgezet, verder geïntegreerd. Het project leidt tot:     

  • een aanzienlijke verbetering van de dekking van het EHRI-portaal, met name op het gebied van de inhoud van microarchieven;
  • de ontwikkeling van nieuwe digitale tools die verspreide bronnen over de Holocaust met elkaar verbinden;    
  • het aanbieden van geavanceerde opleidings- en onderwijsmogelijkheden voor onderzoekers en archivarissen;
  • de voortzetting en uitbreiding van het Conny Kristel Fellowship Programme.

Het Preparatory Phase project van EHRI (EHRI-PP) loopt van 2019 tot en met 2022. EHRI is in 2018 toegevoegd aan de routekaart van het European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI). Momenteel wordt het project omgezet van een project naar een permanente organisatie die de toekomst van internationaal onderzoek naar, herdenking van, en onderwijs over de Holocaust moet veiligstellen. In dit kader wordt het nodige juridische, financiële en strategische werk verricht om deze permanente organisatie in januari 2025, bij de 80ste viering van de bevrijding van Auschwitz, volledig operationeel te laten zijn.

EHRI-PP en EHRI-3 worden gecoördineerd door het NIOD en gefinancierd vanuit het Horizon 2020-programma van de Europese Unie.

Meer informatie

EHRI gaat de versnippering van bronnen en expertise tegen door bronnen, instellingen en mensen met elkaar te verbinden. Het EHRI-portaal [https://portal.ehri-project.eu/ ] biedt online toegang tot informatie over bronnen over de Holocaust, waar deze zich ook bevinden. De Conny Kristel Fellowship biedt onderzoekers toegang tot het materiaal in de twintig belangrijkste Holocaustarchieven ter wereld. Het uitgebreide netwerk- en opleidingsprogramma van EHRI brengt mensen bij elkaar. Tot slot bevordert EHRI de ontwikkeling van innovatieve tools die ingezet kunnen worden voor de digitale transformatie van Holocaustonderzoek.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag