Nieuwe digitalisering en onderzoek manuscripten Anne Frank
Nieuwe digitale kopieën
In dit project worden digitale kopieën gemaakt van alle onderdelen van de manuscripten: drie dagboeken, het verhaaltjesboek, het mooie zinnenboek en de losse vellen, die aan de basis stonden van “Het Achterhuis”.
De fragiele en waardevolle manuscripten van Anne Frank moeten beschermd worden, maar tegelijkertijd zo goed mogelijk toegankelijk zijn voor onderzoek. De hoogwaardige digitale kopieën van de dagboeken zullen nooit de plaats innemen van de originelen en hun historische waarde, maar moeten wel van een zodanige kwaliteit zijn dat ze het in feite kunnen vervangen.
Onderzoek voor meer kennis
Omdat voor de digitalisering de originele manuscripten gehanteerd moeten worden, is dit een goed moment om deze nader te onderzoeken. Daarom wordt binnen dit project ook onderzoek verricht. Hierin werken experts met diverse achtergronden samen. Het samenbrengen van hun expertise en kennis op het vlak van zowel (natuur)wetenschap, cultuurhistorie, als restauratie heeft als doel het verrijken van de kennis over de dagboeken en bijdragen aan het behoud en de betekenis ervan.
Samenwerking voor beheer en behoud
Voor de digitalisering en het onderzoek werken partijen samen die betrokken zijn bij het beheer en behoud van de manuscripten. De fysieke dagboeken van Anne Frank worden tentoongesteld in het Anne Frank Huis in Amsterdam, zijn eigendom van de Nederlandse Staat en worden beheerd door het NIOD. De intellectuele eigendomsrechten worden beheerd door het Anne Frank Fonds te Bazel. Het Fonds is de initiatiefnemer van de nieuwe digitalisering.
Dit project loopt tot en met mei 2023.