HGS Jaarlezing 2024: In Defence of the Concept of Genocide
Tachtig jaar geleden, toen de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog begon, introduceerde de Pools-Joodse advocaat Raphael Lemkin het idee van “genocide” om de opzettelijke vernietiging van bevolkingsgroepen te beschrijven die hij de Nazi’s in Europa zag plegen. Vier jaar later werd zijn idee vastgelegd in het Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van genocide. Tegenwoordig worden het idee en het verdrag aangehaald om wreedheden in de Oekraïne, Gaza en andere oorlogen te beschrijven en mogelijk te criminaliseren.
Toch hebben juristen en wetenschappers op het gebied van oorlog en geweld nog steeds sterke bedenkingen bij het genocideconcept. Sommigen pleiten ervoor om het te vervangen door andere beschrijvende en juridische termen. In zijn lezing zal professor Martin Shaw het debat over genocide en de relevantie ervan voor de huidige gebeurtenissen schetsen, uitleggen wat we onder “genocide” moeten verstaan, en waarom het een essentieel concept is voor iedereen die zich bezighoudt met massale gruweldaden.
Na de lezing is er gelegenheid om de spreker vragen te stellen. De voertaal van deze bijeenkomst is Engels.
Datum en tijd: 17 oktober 2024, 16:00 uur
Locatie: Aula Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam
Over Martin Shaw
Martin Shaw is hoogleraar aan het Institut Barcelona d'Estudis Internacionals en emeritus hoogleraar aan Sussex University. Hij publiceerde onder andere What is Genocide? (2015), War and Genocide (2003) en Genocide and International Relations (2013). Momenteel werkt hij aan een nieuw boek, The Return of Genocide: The Idea and Its Uses after Gaza, dat eind 2025 zal verschijnen.
Aanmelden
De lezing is gratis toegankelijk, maar aanmelden is verplicht. Stuur daarvoor vóór 15 oktober een e-mail naar bestuurssecretariaat@niod.knaw.nl.
Programma
- 15:45 Inloop
- 16:00 Introductie van de spreker door Uğur Üngör
- 16:05 Lezing Martin Shaw en Q&A met het publiek
- 17:15 Borrel
Het programma wordt opgenomen en zal nadien terug te kijken zijn.