
Lezing: 80 jaar NIOD
Let op: deze bijeenkomst is reeds volgeboekt.
Na de lezing van Kees Ribbens gaat hij in gesprek met prof. mr. Wouter Veraart (Vrije Universiteit) en dr. Lorena De Vita (Universiteit Utrecht). NIOD-directeur prof. Martijn Eickhoff leidt vervolgens een Q&A met het publiek.
80 jaar NIOD
Enkele dagen na de Duitse capitulatie in 1945 is het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie opgericht. Sindsdien heeft het instituut met zijn wetenschappelijk onderzoek en historische collectie een belangrijke bijdrage geleverd aan het levend houden van de herinnering aan de bezettingsjaren en de Holocaust, en bijgedragen aan een kritische historische analyse van deze zeer ingrijpende gebeurtenissen. Daarnaast is en wordt er gewerkt aan verbreding, waardoor genocides en andere vormen van massaal geweld in en buiten Europa - in het bijzonder in koloniale contexten - integraal onderdeel van het werkterrein van het NIOD zijn geworden.
Veranderende perspectieven op oorlog
Hoe documenteer je een oorlog en hoe schrijf je daar de geschiedenis van? Hoe is de manier waarop Nederland terugblikt op de ervaringen van de Tweede Wereldoorlog in de loop der tijd veranderd? In zijn lezing belicht Kees Ribbens hoe de omgang met deze en andere 20e-eeuwse oorlogen zich sinds 1945 ontwikkelde. Aan de hand van de geschiedenis van het NIOD en de geschiedschrijving en maatschappelijke discussies rondom de Tweede Wereldoorlog analyseert hij hoe Nederlanders omgaan met het eigen oorlogsverleden en de oorlogservaringen van nieuwe Nederlanders. Welke recente ontwikkelingen in binnen- en buitenland beïnvloeden de wijze waarop we oorlog herinneren en waarnemen?