Spotlight on Sudan
In 2019 maakte een volksopstand een einde aan 30 jaar dictatuur. Maar de hoop op een democratie was al snel vervlogen. Het leger kaapte de overgangsregering en bondgenoten uit het voormalige dictatoriale regime streden om de macht. Vanuit hoofdstad Khartoem verspreidde het geweld zich vervolgens over een groot deel van het land.
De gevolgen voor de Soedanezen zijn enorm. Door het gevaar van geweld en extreme tekorten aan voedsel, water, medicijnen en brandstof zijn 13 miljoen mensen ontheemd geraakt. In een land waar honger vaker een oorlogswagen was, lijdt op dit moment de helft van de bevolking (26 miljoen mensen) aan acute voedselonzekerheid en worden 8,5 miljoen mensen met hongersnood bedreigd.
Een panel van deskundigen zal het complexe conflict vanuit verschillende hoeken belichten. We bespreken de oorzaken van de oorlog, analyseren de hoofdrolspelers en kijken naar de interne en externe factoren die het conflict blijven aanwakkeren. En wat is de impact van de oorlog op de rest van de regio? Blijft het conflict uit het zicht van de internationale gemeenschap door andere conflicten, zoals in Gaza en Libanon? Tot slot bespreken we mogelijke toekomstperspectieven en kijken we naar de rol die Nederland en Nederlandse burgers kunnen spelen bij het beëindigen van de crisis.
Aanmelden
Aanmelden is gratis, maar registratie verplicht. Kijk op de SPUI website voor aanmelding en meer informatie over de sprekers. De voertaal is Engels.