Ga direct naar: Inhoud
-
Bron: WikiCommons
Nieuws

NIOD bijdrage over recht op voedsel voor de Verenigde Naties

Gepubliceerd op 23 juli 2024
NIOD-onderzoekers Lucy Gaynor en Anne van Mourik schreven onlangs een artikel over hongersnoden naar aanleiding van een oproep van de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor het Recht op Voedsel, Michael Fakhri.

Het doel van deze oproep was om informatie te verzamelen over hongersnoden als een schending van het internationaal recht en mensenrechten. De inzending van de NIOD-onderzoekers is gepubliceerd op de website van de Verenigde Naties.

In hun inzending What are the root causes of food insecurity? ('Wat zijn de hoofdoorzaken van voedselonzekerheid?') stellen Gaynor en Van Mourik dat het erkennen van hongersnoden als vorm van geweld ervoor zorgt dat hun oorzaken, zoals systemische problemen, opzettelijke acties of verwaarlozing, duidelijker in kaart kunnen worden gebracht. Dit perspectief onderstreept ook hoe menselijk handelen zoals conflicten, milieuschade en onrechtvaardig beleid hongersnoden kunnen verergeren.

Op basis van deze input zal Fakhri in het najaar van 2024 een rapport schrijven voor de Algemene Vergadering van de VN. Zijn rapport zal ingaan op honger als een misdaad in het internationaal recht en de nadruk leggen op het recht op voedsel van het Palestijnse volk, met name in de context van de aanhoudende hongersnood in Gaza.

De volledige NIOD-bijdrage is hier beschikbaar.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag