Ga direct naar: Inhoud
-
Nieuws

Ontwikkeling EHRI naar permanente onderzoeksfaciliteit

Gepubliceerd op 08 augustus 2024
Eind vorige maand stuurde de Nederlandse regering een formeel verzoek naar de Europese Commissie (EC) om namens alle betrokken landen de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) op te zetten als permanente faciliteit. Dit verzoek bevat een uitgebreid plan met belangrijke details, zoals de locatie van het hoofdkantoor van EHRI in Nederland.

Ontwikkeling naar een ERIC

Transnationaal Holocaustonderzoek faciliteren, herdenken en het bieden van onderwijs-mogelijkheden is de missie van de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI). De grootste uitdaging hierin is de grote versnippering van bronnen en expertise over de verschillende instellingen. EHRI gaat deze versnippering te lijf door de bronnen, instellingen en mensen met elkaar te verbinden. 

EHRI verandert van een reeks samenwerkingsprojecten naar een permanente organisatie in de vorm van een ERIC - een European Research Infrastructure Consortium, een door de Europese Commissie opgerichte rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid. Deze transformatie is een initiatief van de deelnemende onderzoeksinstellingen, archieven en musea wereldwijd die sinds 2010 hebben deelgenomen aan EHRI-projecten. De eerste deelnemende landen van de nieuwe internationale Holocaust Research Infrastructure zijn naar verwachting, naast Nederland: België, Duitsland, Israël, Kroatië, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slowakije, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

De opzet van deze nieuwe Holocaust onderzoeksinfrastructuur en het benodigde personeel worden door de lidstaten zelf betaald. Nederland is het gastland en zal het centrale kantoor van EHRI huisvesten binnen het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam. In alle lidstaten van deze nieuwe EHRI-organisatie zullen national nodes worden opgericht, waarbij een aantal Holocaust-gerelateerde instellingen zullen samenwerken met één als coördinator.

Goedkeuring in begin 2025 

Het kan nog enkele maanden duren voordat de Europese Commissie de plannen formeel goedkeurt, maar het gezamenlijke doel is om de nieuwe EHRI-onderzoeksfaciliteit in januari 2025 te lanceren, ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz. Na de lancering zal EHRI veel van de huidige activiteiten kunnen voortzetten, voortbouwend op de eerdere Europese projecten. In deze projecten hebben de deelnemende onderzoeksinstellingen al een solide basis gelegd voor transnationale online Holocaust onderzoeks- en trainingsfaciliteiten.

Meer informatie over EHRI, de partners en hun projecten zijn te vinden op de EHRI-website

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag