Ga direct naar: Inhoud
-
Projecten

Consortium Koloniale Collecties

In 2022 riep de staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu de adviescommissie teruggave cultuurgoederen uit koloniale context in het leven. De adviescommissie buigt zich over restitutieverzoeken uit voormalig gekoloniseerde landen. Inmiddels zijn de eerste objecten gerestitueerd. Om de uitvoering van dit teruggavebeleid van koloniale cultuurgoederen te ondersteunen en onderzoek te stimuleren is – los van de adviescommissie - een Consortium Koloniale Collecties in het leven geroepen.

Dit consortium is een samenwerkingsverband tussen het NIOD, het Wereldmuseum, het Rijksmuseum, Museum Bronbeek en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en zet zich door middel van diverse projecten in voor het delen van kennis en expertise met landen van herkomst en de museale sector, het faciliteren van goed herkomstonderzoek, en het versterken van de infrastructuur en toegankelijkheid van koloniale collecties. Het NIOD coördineert in dit verband een tweetal projecten.

Fellowshipprogramma "Moving objects, Mobilising Culture”

In de periode 2023-2025 nodigt het consortium een zestal onderzoekers uit (historici, archeologen, sociale wetenschappers, erfgoedexperts, kunstenaars en/of culturele activisten) afkomstig uit landen van herkomst om vijf maanden lang onderzoek te doen naar objectcollecties en archieven die zijn verworven in een koloniale context en die zich op dit moment in Nederland bevinden. De fellows draaien mee in het fellowshipprogramma van het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS), terwijl ze wetenschappelijk zijn ingebed binnen het NIOD en het Koninklijk Instituut van Taal-Land- en Volkenkunde (KITLV) en gebruik maken van depots, archieven en collecties van de partners van het Consortium (Wereldmuseum, RMA, Bronbeek en RCE).

Huidige fellows: 

  • Nadia Ait Said-Ghanem, project title: Cuneiform tablets in Dutch museums and the Iraqi-French antiquities dealer Elias Gejou 
  • Caroline Fernandes Caromano, project title: (Re)Interweaving past and present, 17th century paintings and the portrayed peoples of Dutch Brazil

Voormalige fellows: 

  • Adrian Perkasa, project title: Leiden as a Black Hole, the 'Object-Site Centred' Approah to explore the life-history of Indonesian Collections in the Netherlands. 

Meer informatie over de fellowships is te vinden op de website van het Consortium Koloniale Collecties en het NIAS. U kunt ook contact opnemen met Klaas Stutje.

Digitale zoekhulpen

Om herkomstonderzoek naar objecten en archieven in Nederlandse collecties te vergemakkelijken, voor onderzoekers uit landen van herkomst en conservatoren van Nederlandse erfgoedinstellingen, werkt het consortium aan een serie van tientallen digitale zoekhulpen. Deze zoekhulpen zijn te vinden op de website van het Consortium Koloniale Collecties, in nauwe samenhang met de digitale Datahub van collecties in Nederland. In concrete handleidingen krijgt de onderzoeker informatie en tips aangereikt over bijvoorbeeld de belangrijkste (historische) volkenkundige musea en erfgoedinstellingen, de belangrijkste betrokken bestuurlijke organen en overheidsinstanties, specifieke categorieën van personen zoals missionarissen en militairen, en algemene informatie over het Nederlandse restitutiebeleid en de theorie van herkomstonderzoek.

Meer informatie over de digitale zoekhulpen is te vinden op de website van het Consortium Koloniale Collecties. U kunt ook contact opnemen met Maarten van den Bent of Wiebe Reints

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag