Dr. Klaas Stutje
Biografie
Klaas Stutje is als senior onderzoeker verbonden aan het Expertisecentrum Restitutie en houdt zich bezig met onderzoek naar bezitsverlies van cultuurgoederen ten gevolge van het naziregime en kolonialisme, en naar de rol van herkomstonderzoek in restitutieverzoeken en -beleid. Tot Maart 2022 was hij betrokken bij het project PPROCE: Pilot Project Provenance Research on Objects of the Colonial Era. In dit project, dat een samenwerking was tussen het NIOD, het Rijksmuseum Amsterdam en het Nationaal Museum voor Wereldculturen, verrichte Stutje herkomstonderzoek naar een grote selectie museumobjecten uit koloniaal Indonesië. Het project leidde tot de publicatie van methodologische aanbevelingen voor dergelijk onderzoek, zie hier. Ook in eerdere onderzoeksprojecten verdiepte Stutje zich in de geschiedenis van Nederlands imperialisme en koloniaal Indonesië. Dit leidde onder meer tot de publicatie van een boek in 2019.
Het boek Campaigning in Europe for a Free Indonesia, dat in 2019 bij NIAS Press verscheen, kwam voort uit promotieonderzoek bij de Universiteit van Amsterdam. In dit onderzoek bestudeerde Stutje de geschiedenis van Indonesisch nationalisme en antikolonialisme, met een bijzondere nadruk op het internationale netwerk van jonge Indonesische activisten in Europa. Het leidde tot diverse publicaties, waaronder het meest recente artikel ‘Herald of a Failed Revolt: Mohammad Hatta in Brussels, 1927’ in The League Against Imperialism, Lives and Afterlives (LUP 2020).
Van 2016 tot 2019 was Stutje postdoc onderzoeker bij het IISG in een project over werkkampen en gevangenenarbeid in koloniaal Indonesië. Dit resulteerde onder meer in een artikel over de strafgevangenis Nusakambangan in de International Review of Social History (Vol. 64, 2019).
Andere onderzoeksgebieden zijn de geschiedenis van Indonesisch communisme en Nederlandse migratiegeschiedenis.