Ga direct naar: Inhoud
-
Scène van een voormalig slagveld, Quang Tri, Vietnam (Bron: foto met dank aan Quang Tri-journalist Phan Tân Lâm)
Projecten

Bones of Contention

Technologies of Identification and Politics of Reconciliation in Vietnam
'Bones of Contention: Technologies of Identification and Politics of Reconciliation in Vietnam' is een onderzoeksproject dat een Vidi-beurs heeft gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor de periode 2020 tot 2025. Het doel van het project is het verwerven van empirische en theoretische kennis over de identificatie van oorlogsslachtoffers en naoorlogse verzoening in Vietnam.

Alleen al in de 20e eeuw heeft Vietnam drie grootschalige oorlogen doorgemaakt: de Eerste Indochinese oorlog (1945-1954), de Tweede Indochinese oorlog (1955-1975) en de Derde Indochinese oorlog (1978-1989). Deze oorlogen hebben miljoenen Vietnamezen het leven gekost, waarvan alleen de 1,2 miljoen Vietnamezen die streden voor de communistische staat werden erkend en geëerd als martelaren. Van deze martelaren ligt bijna de helft in een anoniem graf op een staatsbegraafplaats voor martelaren of is opgegeven als vermist. Oorlogsmartelaren spelen een sleutelrol in het Vietnamese nationalisme. Tot in de jaren negentig eerde de Vietnamese staat zijn militaire doden met herdenkingsdagen, openbare ceremonies, herdenkingsrituelen en monumenten waarmee hun opoffering voor de natie een plek kreeg in het nationale landschap (Ho-Tai 1996; Malarney 2002; Kwon 2008, 2015; Schwenkel 2008; Bayly 2013). Maar terwijl de soldaten van het Noordelijk Bevrijdingsleger en hun zuidelijke partijgenoten als helden worden geëerd en herdacht, zijn de Zuid-Vietnamese ARVN-strijders uit de boeken verdwenen. Begraafplaatsen van gesneuvelde soldaten en Graven van Onbekende Soldaten van het Bevrijdingsleger en hun partijgenoten uit het zuiden vormen het centrum van het naoorlogse rituele leven en maken deel uit van het morele dorpslandschap (Kwon 2015). Maar aan degenen die aan de andere kant stierven, mogen officieel nog steeds geen troostende rituelen gewijd worden.

De belangrijkste doelstellingen van dit project zijn het onderzoeken van twee verschillende procedures om de oorlogsslachtoffers terug te vinden. Klik hier voor de volledige projectbeschrijving. 

 

Urgentie

De urgentie van dit onderzoeksproject houdt verband met de urgentie van het zoeken naar en identificeren van de oorlogsslachtoffers in Vietnam. De oorlog is al veertig jaar geleden, de beenderen van de oorlogsslachtoffers vergaan langzamerhand in het Vietnamese klimaat, en de familieleden van de soldaten zijn inmiddels oud of al gestorven. Er moet haast worden gemaakt met het verzamelen van DNA van de directe verwanten die nog in leven zijn en van de doden. Ondanks de urgentie vordert Project 150 tergend langzaam. Sinds het project van start is gegaan, heeft het wereldwijd de aandacht getrokken. Volgens een publicatie in Nature gaat het om “de grootste systematische identificatie-inspanning ooit” (Abbott 2016). Bovendien “verlegt het de grens van DNA-techniek” (Farr 2016). Sindsdien zijn twee jaar verstreken, maar heeft het project nog beschamend weinig opgeleverd. Bones of Contention brengt de sociaal-culturele en politieke factoren in kaart die cruciaal zijn voor het welslagen van Project 150. Deze informatie is van direct belang voor een aantal internationale instituten, zoals SMART Research BV van de Radboud Universiteit Nijmegen, het Nederlands Forensisch Instituut, het hoofdkantoor van ICMP in Den Haag, Bioglobe in Hamburg, die allemaal bij dit project betrokken zijn. In Vietnam heeft het centrale regeringscomité dat bij de uitvoering van Project 150 een coördinerende rol speelt tussen de staat en de families van de vermisten, laten blijken Bones of Contention te willen steunen.

-
Een opgraving van stoffelijke resten van Noord-Vietnamese soldaten die zijn gesneuveld in de Khe Sanh-campagne van 1968, Quang Tri. (Bron: foto met dank aan Quang Tri-journalist Phan Tân Lâm)

Gefinancierd door:

  • NWO

  • Max Planck Institute for the study of Religious and Ethnic Diversity

Team

  • Ha-Lan Tran (Phd candidate)
  • Prof. Dr. Sarah Wagner (George Washington University, Washington DC): senior collaborator

Advisory board:

  • Prof. Dr. Elisabeth Anstett (CNRS, Paris)}
  • Emeritus Prof. Dr. Hue-Tam Ho-Tai (Harvard University)
  • Prof. Dr. Heonik Kwon (Cambridge University)
  • Prof Dr. Laurel Kendall (American Museum of Natural History, New York)
  • Prof. Dr. Finn Stepputat (Danish Institute for International Studies) 
  • Prof. Dr. Amade M’charek (University of Amsterdam)
  • Prof. Dr. Christina Schwenkel (University of California Riverside)
  • Prof. Dr Hoeppner (Bioglobe, Hamburg)
  • Prof. Dr. Thomas Parson (International Commission of Missing Person)
Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag