De Nederlandse Spoorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog
In dit verkennende onderzoek is onderzocht of het mogelijk is een antwoord te vinden op de centrale kwestie die de NS zichzelf, met het oog op een verdieping van het historisch inzicht en de wens tot zelfreflectie, heeft gesteld: de vraag naar het beleid van de NS tijdens de Tweede Wereldoorlog en de mate van verantwoordelijkheid van het bedrijf voor zowel dit beleid als de activiteiten die daaruit voort vloeiden. Centraal hierbij staan de transporten van honderdduizenden Nederlanders, te beginnen met Joden, Roma en Sinti - transporten waaruit het bedrijf indertijd inkomsten heeft verworven. Deze vragen worden geplaatst in een bredere politiek-bestuurlijke en - waar nodig - internationale context.
Aandachtsgebieden vooronderzoek
Het vooronderzoek richt zich concreet op een verkenning van drie aandachtsgebieden:
- De bestuurlijke verhoudingen en de interactie tussen (1) de Nederlandse overheden; (2) de bezettende overheden; (3) verscheidene instanties in het Reich; (4) de NS en (5) de Reichsbahn;
- De praktijk van de transporten: de logistieke en financiële organisatie, het verloop ervan;
- De verschillende groepen van gedeporteerden: Joodse en tot Joden bestempelde gedeporteerden, Roma en Sinti, politieke gevangenen cq verzetsmensen, dwangarbeiders, krijgsgevangenen, homoseksuelen en Jehova's Getuigen.
De resultaten van het vooronderzoek zijn na afronding ervan openbaar gemaakt en hier te downloaden.
Gefinancierd door: Nederlandse Spoorwegen
Team
Dr. Lennert Savenije
Wetenschappelijke adviescommissie: Hubert Berkhout, Johannes Houwink ten Cate, Joggli Meihuizen, Jantje Steenhuis, Freek Ypeij, Ellen van der Waerden.