Ga direct naar: Inhoud
-
Gebombardeerde moskee in april 1993, Ahmići, Centraal-Bosnië en Herzegovina
Projecten

Haalbaarheidsstudie: Digitale Onderzoeksomgeving voor de Joegoslavische Oorlogen

De Joegoslavische Oorlogen (1991-2001), een van de dodelijkste en meest gewelddadige conflicten van het moderne tijdperk, zijn goed gedocumenteerd in miljoenen objecten, foto's, video's, juridische dossiers, brieven, geluidsopnamen, dagboeken, aankondigingen, kranten en nog veel meer. Echter, bronnen zijn verspreid over tientallen organisaties en gemeenschappen en zijn niet gemakkelijk toegankelijk gemaakt voor onderzoeksdoeleinden. Het is niet duidelijk wat gedigitaliseerd is, er zijn taalbarrières, metadata ontbreekt en catalogi en vindhulpmiddelen bestaan slechts gedeeltelijk. Deze beperkingen belemmeren historisch en juridisch onderzoek ernstig. Het is moeilijk om nieuwe onderzoeksmogelijkheden mogelijk te maken voor een breder scala aan academici, mediaprofessionals, NGO's, slachtoffers, juridische professionals en het geïnteresseerde publiek.

Doel van het project

Het doel van dit project is het verrichten van een haalbaarheidsstudie naar een digitale onderzoeksomgeving (digital research environment, kortweg DRE) en een wetenschappelijk en institutioneel netwerk dat onderzoek naar de Joegoslavische Oorlogen stimuleert. Tijdens het project wordt een prototype van de digitale onderzoeksomgeving  ontwikkeld en de resultaten van het project zullen in het Engels worden gepubliceerd, evenals in het Bosnisch/Kroatisch/Servisch (BCS), zodat de resultaten maximaal toegankelijk zijn. Als de haalbaarheidsstudie succesvol blijkt te zijn, zal het NIOD een permanente structuur opzetten voor de DRE en het wetenschappelijke netwerk.

Digitale Onderzoeksomgeving

De digitale onderzoeksomgeving moet wetenschappelijk onderzoek naar de Joegoslavische Oorlogen gaan faciliteren en stimuleren door het bieden van een centrale infrastructuur die die informatie integreert van relevante archiefbronnen die tot nu toe fysiek verspreid zijn over de hele wereld. De DRE zal bestaan uit drie soorten informatie:

  • Een inventaris van geïdentificeerde archieven en collecties die documenten bevatten van de Joegoslavische Oorlogen.
  • Een semantische link tussen de geïdentificeerde archieven door het creëren van vindhulpmiddelen en indexen op basis van (bijvoorbeeld) situatie, tijdlijn, locatie, strafproces en persoon.
  • Context.

De duur van dit project is 18 maanden, van 1 maart 2024 tot 1 september 2025.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag