'Een joods kind dat weet van eeuwen heeft' Anne Frank als vluchtelinge, schrijfster en icoon
De bundel presenteert vernieuwende perspectieven op de culturele vorming van Anne Frank en de wereld van Duitse-joodse vluchtelingen in Amsterdam, maar ook op het fenomeen onderduiken, de opsporingsmethoden van de politie en het verval van het bestuur in de hoofdstad. Daarmee wordt een scherp beeld gegeven van de achtergronden en ervaringen van Anne als onderduikster en de bijzondere aspecten van haar schrijverschap, ook vanuit haar eigen perspectief als meisje en jonge vrouw.
De wordingsgeschiedenis van het achterhuis aan de Prinsengracht tot een bedevaartplaats en van Anne tot wereldwijd icoon worden vanuit een vergelijkende nationale en internationale invalshoek belicht. Beschreven wordt hoe ze in Nederland al min of meer in vergetelheid was geraakt op het moment dat de Amerikaanse toneel- en filmbewerking van haar dagboek uitzinnige successen boekte. Vanaf eind jaren vijftig groeide Anne Frank uit tot een universeel icoon, niet alleen van de jodenvervolging, maar ook van veerkracht, weerbaarheid en onschuld.
Behalve de hoofdstukken en inleiding van Martin van Gelderen en Frank van Vree bevat de bundel bijdragen van Margot Dijkgraaf, Ann Rigney, Dienke Hondius, Bob Moore, Guus Meershoek, Afke Berger, Bettine Siertsema en David Duindam.