Inventarisatie Oral History Programma Indisch Erfgoed Digitaal (PIED)
Aanleiding voor de inventarisatie
De Nederlandse overheid heeft in 2000 in de vorm van Het Gebaar getracht om het ervaren onrecht rond de achterstallige salarissen van overheidspersoneel en KNIL-militairen en de oorlogsschade opgelopen gedurende de Japanse bezetting en de ontvangst in Nederland te herstellen. In 2015 volgde daarop een individuele backpay-regeling. Ook besloot de staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om tot een collectieve erkenning van ‘de Indische en Molukse gemeenschappen in Nederland’ te komen.
In 2020 heeft het kabinet een bedrag van €20,4 miljoen beschikbaar gesteld om aan de collectieve erkenning toe te voegen in het kader van 75 jaar einde Tweede Wereldoorlog. Het doel van deze aanvullende financiering is om ‘de waardering voor de Indische identiteit en het Indisch erfgoed zichtbaar te maken en de kennis over de geschiedenis van Nederlands-Indië te vergroten.’ Dit wordt gedaan langs vier lijnen: Het vergroten van kennis over de koloniale geschiedenis van Indonesië; het beschikbaar maken van ‘Indisch’ erfgoed; de inzet op context gebonden zorg en ondersteuning van betrokken gemeenschappen en het stimuleren van initiatieven uit de betrokken gemeenschappen.
Binnen de tweede lijn, het beschikbaar maken van het erfgoed van mensen die een binding hebben met de voormalige kolonie Nederlands-Indië en Indonesië zijn er drie trajecten benoemd: Indisch Erfgoed Digitaal, Versterking van het erfgoed en Verhalen vastleggen. Het PIED Oral History project valt onder laatstgenoemde en brengt collecties samen om als basisinfrastructuur te kunnen dienen voor reconstructie door nabestaanden en voor educatie. De eerste stap binnen het PIED Oral History project, een uitbreiding van het oorspronkelijke Programma Indisch Erfgoed Digitaal, is een inventarisatie van Oral History collecties van en over gemeenschappen verbonden aan de Indonesische archipel/Indonesië.
Download Inventarisatie Oral History
Hier vind u het rapport 'Inventarisatie Oral History' uit het Programma Indisch Erfgoed Digitaal.
Auteur:
-
Stephanie Welvaart, MSc