Roof en Restitutie De uittocht en gedeeltelijke terugkeer van Nederlands Kunstbezit tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Roof en restitutie vertelt het verhaal van handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog verwierven de Duitsers grote hoeveelheden cultuurgoederen in Nederland. De geallieerden ondernamen na de Duitse nederlaag een immense culturele reddingsoperatie om de weggevoerde kunstwerken te repatriëren naar de voormalige bezette landen. Het was de taak van de ontvangende landen om kunstwerken die daarvoor in aanmerking kwamen, terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren of hun erfgenamen.
Aan Nederlandse zijde was de kunstrecuperatie sterk gemotiveerd door het culturele, moraal verhogende en financiële belang ervan voor Nederland als geheel. De teruggave aan de beroofde, meestal Joodse eigenaren kwam aanvankelijk slechts traag op gang. Eind jaren negentig rezen er in Nederland kritische vragen over het naoorlogse teruggavebeleid ten aanzien van Joodse claimanten. Er volgde een hernieuwde zoektocht naar de oorspronkelijke eigenaren.
Co-auteur:
-
Rudi Ekkart