Ga direct naar: Inhoud

Wat heeft het NIOD over andere genocides dan de Holocaust?

Met de opdracht van de Nederlandse regering in 1996 om onderzoek te doen naar de val van de enclave Srebrenica, begaf het NIOD zich voor het eerst op een ander onderzoeksterrein dan de Tweede Wereldoorlog. In 2010 fuseerde het NIOD met het in 2002 opgerichte Centrum voor Holocaust – en Genocidestudies (CHGS) tot het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Het werkterrein van het NIOD bestrijkt de 20ste en 21ste eeuw. Centraal staat de vraag naar de uitwerking van oorlogen, de Holocaust en andere genociden op individu en samenleving. Naast publicaties over de Tweede Wereldoorlog zijn de afgelopen jaren diverse studies over genocides en massaal geweld verschenen.

Vooralsnog blijft het archiefonderzoek beperkt tot archieven die elders (in de wereld) te vinden zijn. Ondertussen wordt onderzocht of het NIOD archieven over genocides en grootschalig geweld – al dan niet digitaal – kan verwerven.

Wel beschikt het NIOD over een belangrijke en groeiende collectie publicaties over genocides, grootschalig (oorlogs)geweld en transitional justice. Inmiddels telt de NIOD-bibliotheek circa 2.000 boeken, tijdschriften en scripties over deze onderwerpen (studies over de Holocaust niet meegerekend). Hierbij zijn de genocides in Armenië, Cambodja, Bosnië, Rwanda en Oekraïne relatief goed vertegenwoordigd.

Raadpleeg onze bibliotheekcatalogus voor een compleet overzicht. Voor inzage van de publicaties kunnen geïnteresseerden terecht in de studiezaal.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag