Prof. dr. Ismee Tames
Biografie
Als senior onderzoeker, programmaleider en hoogleraar verbonden aan NIOD, ARQ en de Universiteit Utrecht onderzoek ik de manieren waarop mensen en samenlevingen omgaan met oorlog en massaal geweld. Om meer inzicht te krijgen in deze processen, gebruik ik transnationale, ‘global history’ en microhistorische benaderingen, die ik combineer met methoden uit de sociale wetenschappen en de ‘digital humanities’. Momenteel onderzoek ik hoe staatloosheid wordt ervaren sinds de Eerste Wereldoorlog. Daarbij ga ik in op onderwerpen zoals stiltes, complexe historische bronnen, geweld, vervolging, ontheemding, in- en uitsluiting, ‘agency’ en ‘enemy within’.
Mensen zijn ‘meaning makers’: als ze het gevoel hebben dat de wereld om hen heen geen betekenis heeft, gaan ze betekenis creëren. In onze tijd van wijdverbreid geweld en polarisatie zorgt dat ervoor dat we gauw geneigd zijn te denken dat de wereld vol vijanden is die we moeten uitschakelen of waarvoor we moeten vluchten. Zo kan ons proces van betekenisgeving angst en geweld in standhouden.
Sinds ruim twintig jaar doe ik onderzoek naar de manieren waarop mensen betekenis geven aan hun wereld als ze extreme ervaringen meemaken, zoals oorlogen, vervolging en gedwongen migratie. Via publicaties en begeleiding van studenten, hoop ik er aan bij te dragen dat mensen zich kunnen openstellen voor de ervaringen van anderen, barrières geslecht worden en we onze wereld opnieuw kunnen opbouwen vanuit inzicht in onze gedeelde menselijkheid.